TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE Truskawki są samym z bliskich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE
Nie tylko świetnie smakują, lecz także mają dobry nacisk na polskie zdrowie. Niektóre z pomoce jakie wykonywa jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają działanie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety wyniki te potrafią istnieć także szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to pełne źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wchodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za dobre funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).
Truskawki więc w 90% woda, wśród której produkty mają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Posiadają dużo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natur
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Część ta występuje z ochronnego działania produktów na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz też zmianami poziomu cukru we natury.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki posiada działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a też powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na określonym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa także na rozwój wartości antyoksydantów we natur, tym tymże wzmacnia system immunologiczny. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału oraz wyjątkowych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wchodzą na bycie i praktykę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają swój układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno traktowany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obecnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), oraz zdrowej porcje witaminy C, ułatwia przyswajanie tego pierwiastka. Dlatego zajmuje się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi tylko kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że wtedy żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole zachodzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i szkolenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi szczególnie istotne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może istnieć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do powstawania reakcji alergicznych i powodować bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą robić uczulenia.
Niektórzy mogą być alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie zatrudnia się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ważną ich treść w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie sugeruje się ich spożywania kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo wygodne a bardzo średnie w rodzimym świata, sezon rozpoczyna się pod koniec miesiąca i jest przez wszystek czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na duże sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa