Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest składnikiem, jaki w organizmie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Myślimy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Przejawia się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli budowy tego pierwiastka, różnią się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi może spowodować do niedoborów. Gdy je poznać oraz ewentualnie któryś z tych rzędów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
Przeświadczenie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten element, należy spożywać produkty zawierające niezliczoną dawkę żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z jakim jesteśmy do podejmowania. Aby zadbać o odpowiedni stan tej podstawy we natur, należy nie tylko właściwie komponować posiłki, ale same uwzględniać w nich produkty zwiększające przyswajalność żelaza. Chodzą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można też używać w całości odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w jaki system uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji doprowadzają do szkodliwej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty możne w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie pozostaje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy zajść w mięsie także oryginalnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w ostatnim w morzom mięsie czy owocach morza. Warto ale pamiętać, że mięso wołowe może wywoływać blisko 45% żelaza hemowego, jednakże jego przejmowana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane dużo niż niehemowe, a jeśli nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, znacznie w towarzystwie witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, więc „bez krwi”, to żelazo płynące ze centrów roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. każdego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a także buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego typu są także zioła, w ostatnim bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy przechodzić na uwadze, że przyswajalność żelaza z owoców roślinnych jest lekka (1-5%). Aby zwiększyć możliwość na odpowiedniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a także sięgać po produkty o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?