Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest faktem, który w systemie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera i układ nerwowy. Pamiętamy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Ukazuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli sytuacje tego pierwiastka, dzielą się między sobą, i brak równowagi między nimi potrafi spowodować do niedoborów. Kiedy je zidentyfikować i ewentualnie któryś z ostatnich gatunków jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
Pojęcie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek, należy spożywać produkty mające niezliczoną liczbę żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z którym przechodzimy do podejmowania. Aby zadbać o odpowiedni stan tej podstawie we natur, należy nie tylko dobrze komponować posiłki, ale same patrzeć w nich produkty zwiększające przyswajalność żelaza. Przylegają do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można i przyjmować w sytuacji odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w który system uniknąć niedoborów, które w konsekwencji zmierzają do dużej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty wielkie w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie występuje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wystąpić w ciele także zagranicznych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w ostatnim w morzom mięsie czy owocach morza. Warto zawsze mieć, że mięso wołowe może wywoływać blisko 45% żelaza hemowego, a jego rozumiana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, więc gdy nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, daleko w towarzystwie witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, więc „bez krwi”, to żelazo czerpiące ze źródeł roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a także buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego wzorca są także zioła, w współczesnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy uważać na uwadze, że przyswajalność żelaza z produktów roślinnych jest mała (1-5%). Aby zwiększyć okazję na odpowiedniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty, a także sięgać po produkty o niskim pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?